Close

Haaruitval vrouwen

Heb je als vrouw last van haaruitval? Dan zorgt dat vaak voor een flinke deuk in je zelfvertrouwen. Geen wonder dat je dan op zoek gaat naar manieren om je haar beter te verzorgen of voller te laten lijken. Haaruitval bij vrouwen is geen onbekend probleem, maar liefst twee miljoen vrouwen hebben er last van. Wij nemen verschillende soorten haaruitval onder de loep en vertellen je precies wat je kunt doen om haaruitval zoveel mogelijk te verminderen.

 

Soorten haaruitval vrouwen

Haaruitval is er in vele verschillende soorten en maten. Sommige vrouwen krijgen last van dunner wordend haar na de overgang, anderen merken dat ze plotseling veel haar verliezen in een stressvolle periode.

Chronische haaruitval bij vrouwen
Chronische haaruitval wordt in officiële termen ook wel alopecia androgenetica genoemd. Deze soort haaruitval bij vrouwen is te herkennen aan het geleidelijk uitvallen van haren. Je haar zal steeds dunner worden. Deze vorm van haaruitval komt het vaakst voor bij vrouwen van boven de vijftig. De precieze oorzaak is niet bekend, maar vermoedelijk wordt het mannelijke hormoon testosteron (dat ook elke vrouw in haar lichaam heeft) omgezet naar dihydrotestosteron (DHT). Dit hormoon laat de haarfollikels verschrompelen, waardoor er geen haar meer uit deze haarzakjes kan groeien. Chronische haaruitval is vrijwel altijd blijvend. Komt er kaalheid voor in je familie? Dan is de kans groot dat ook jij last hebt van dunner wordend haar.


Plotselinge hevige haaruitval bij vrouwen
Haaruitval bij vrouwen is niet altijd chronisch. Veel vrouwen hebben ook last van hevige, plotselinge haaruitval. Deze vorm van haaruitval wordt ook wel telogeen effluvium genoemd. Vrouwen die hieraan lijden schrikken vaak van de enorme hoeveelheden haar in hun haarborstel of op hun kussen. Het proces van kaal worden verloopt een stuk minder geleidelijk. Gelukkig lijdt plotselinge hevige haaruitval in de meeste gevallen niet tot kaalheid. Dat komt alleen voor in uitzonderlijke gevallen, wanneer je lijdt aan een aandoening als Alopecia areata. Meestal heeft de plotseling haaruitval bij vrouwen andere oorzaken, zoals stress of voeding. Eet je erg slecht of heb je een drukke periode achter de rug? Dan gaat je haar eerder over in de rustfase, waardoor deze niet meer groeit en sneller uitvalt. Wil je weten wat de oorzaak is van je haaruitval? Probeer dan terug te halen of er de afgelopen drie maanden iets in je patroon is veranderd. Haar doet er namelijk drie maanden over om uit te vallen na een periode van stress of voedselgebrek. Andere mogelijke oorzaken zijn: het beginnen of stoppen met hormoonpillen, een bevalling, een ijzertekort of een schildklierafwijking.
 

Oplossingen haaruitval vrouwen

Vrouwen die last hebben van haaruitval gaan over het algemeen zo snel mogelijk op zoek naar een oplossing. Dat kan een hormoonkuur zijn, maar ook een goede verzorging van je haar zodat dit sterker wordt en minder snel afbreekt. Wij zetten verschillende potentiele oplossingen voor je op een rij:

 

·       Anticonceptiepil
Vooral vrouwen die last hebben van chronisch haaruitval hebben baat bij het gebruiken van de anticonceptiepil, zoals de Diane35. In deze pil zit namelijk een dagelijkse dosis vrouwelijk hormoon en anti-androgeen. Het mannelijke hormoon testosteron dat de kaalheid vaak veroorzaakt wordt daarmee geremd. Ook na de menopauze kunnen vrouwen de anticonceptiepil blijven slikken om haaruitval te verminderen.

 

·       Vermijd stress
Als vrouw last van haaruitval? Ga dan na hoe je de afgelopen maanden in je vel zat. Veel stress is nooit goed voor je haar. Dit raakt dan te vroeg in de rustfase waardoor het sneller uitvalt. Ben je vatbaar voor plotselinge haaruitval en kom je net uit een stressvolle periode? Dan duurt het meestal tussen de drie en negen maanden voor je haar zijn normale dikte weer bereikt.
 

·       Eet gezond
Ook gezond eten mag niet ontbreken in het lijstje oplossingen. Veel vrouwen krijgen haaruitval omdat ze zich houden aan te strenge diëten of zelfs een eetstoornis hebben. Net als al je andere organen heeft ook je haar voedingsstoffen nodig om te groeien. Heb je het idee dat je te weinig voedingsstoffen nodig krijgt? Gebruik dan vitaminesupplementen met bijvoorbeeld een grote hoeveelheid ijzer of vitamine B.

 

·       Verzorg je haar
Vergeet vooral de verzorging van je haar niet wanneer je haaruitval zoveel mogelijk wilt beperken. Dat doe je door je haren regelmatig te wassen, maar niet te vaak. Gebruik daarnaast een haarmasker dat zowel je haar als je hoofdhuid diep voedt. Het wereldwijd bekende cosmeticamerk RevitaLash heeft sinds kort ook een haarlijn, genoemd ReGenesis. Deze lijn bestaat uit drie producten, waaronder het Detox Scalp & Hair haarmasker. Ter aanvulling van het haarmasker kun je je haar en hoofdhuid verzorgen met de Micro-Targeting Spray of de Fast-Absorbing Foam. Deze haarproducten beschermen je haar tegen broosheid en haarbreuk. Daarnaast verbeteren de ReGenesis producten de vochtbalans, textuur en glans van je haar, waardoor je haar er weer gezond en dikker uitziet!

 Bekijk hier alle ReGenesis haarproducten

Image of two models posing, looking directly at the camera. Photo of models displaying eyelashes and eyebrows

Bij inschrijving gaat u akkoord met onze privacy policy en voorwaarden