Close

Haaruitval mannen

Haaruitval bij mannen komt erg veel voor. Je bent dus zeker geen uitzondering! Haaruitval bij mannen komt niet alleen voor wanneer ze de zestig gepasseerd zijn, maar ook bij twintigers. Dat kan zorgen voor een flinke deuk in je zelfvertrouwen. Wij laten je zien wat de oorzaken zijn van haaruitval en hoe je ervoor zorgt dat je haar zo min mogelijk uitvalt.

 

Soorten haaruitval mannen

Haaruitval bij mannen komt in allerlei vormen voor. Het kan zijn dat je merkt dat je haar de afgelopen jaren steeds wat dunner is geworden, maar het kan ook zo zijn dat je dagelijks honderden haren verliest.

Chronische haaruitval bij mannen
Chronische haaruitval komt het meeste voor bij mannen. Sterker nog: 4 op de 7 mannen wordt gedurende hun leven kaal. Deze vorm van kaalheid heeft te maken met het mannelijke hormoon testosteron en ouderdom. Soms kan dit proces van chronische haaruitval echter al in je twintigerjaren beginnen. Vaak is kaalheid erfelijk bepaald. Hebben je ouders of broers last van kaalheid? Dan is er een grote kans dat jij op termijn ook steeds meer haar gaat verliezen. De grootste boosdoener bij chronische haaruitval bij mannen is het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Dit stofje komt voort uit testosteron en tast de haarfollikels aan. De haarfollikels die aangetast zijn, kunnen geen haarzakjes meer produceren. Zo houd je op termijn een steeds minder volle bos haar over.

 

Tijdelijke hevige haaruitval bij mannen
Verlies je als man niet geleidelijk haar, maar in grote hoeveelheden? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met tijdelijke hevige haaruitval. Deze vorm van haaruitval wordt ook wel telogeen effluvium genoemd. De haaruitval is in dit geval niet erfelijk bepaald, maar ontstaat door fysieke of psychische stress. Denk dan aan bloedarmoede, een zeer streng dieet, alcoholmisbruik of een ongeval. Door de grote hoeveelheid stresshormoon in je lichaam stopt de haar met groeien en beland deze sneller in de rustfase. Uiteindelijk valt de haar hierdoor ook eerder uit. Meestal merk je het effect van stress op je haar pas na ongeveer drie maanden. Er vallen dan meer dan honderd haren uit per dag. Leef je weer gezond en zonder stress? Dan duurt het meestal drie tot negen maanden voor je haar weer net zo vol is als voorheen.

 

Oplossingen haaruitval mannen

Kaalheid kan je onzeker maken. Hoewel kaalheid in chronische gevallen vaak niet volledig omkeerbaar is, zijn er wel enkele oplossingen die kunnen helpen bij het voller maken van je haar.

·       Vermijd stress
Stress is een belangrijke factor als het gaat om tijdelijke hevige haaruitval. Je haar gaat dan sneller over in de rustfase, waardoor het ook sneller uitvalt, Houd er rekening mee dat nou een stressvolle periode je haar sneller kan uitvallen. Een aantal maanden na deze periode groeit je haar als het goed is weer als vanouds.

·       Zorg voor een gezonde voeding
Net als de rest van je lichaam heeft ook je haar voedingstoffen nodig om gezond te blijven. Zorg er daarom voor dat je voldoende en gevarieerd eet. Wil je je haar een extra boost geven? Probeer dan eens vitamine B- of ijzersupplementen.

·       Stop met roken
Door de nicotine in tabaksproducten verslechterd vaak de bloedtoevoer naar de kleinste aderen. Dit kan ook gevolgen hebben op je haar. Haren hebben namelijk een aantal dingen nodig om te groeien: zuurstof, vitaminen en mineralen. Wanneer de bloedtoevoer verminderd, wordt het voor de haren dus ook lastiger om te groeien en vallen ze eerder uit.

·       Haartransplantatie
Een desastreuze oplossing, maar wel één die direct resultaat geeft: de haartransplantatie. Zo’n operatie is alleen de overweging waard wanneer je last hebt van chronische haaruitval. Houd er rekening mee dat dit een flinke ingreep is die ook voor bijwerkingen kan zorgen.

·       Verzorg je haar
Ook je haar heeft vitaminen en mineralen nodig om te groeien. Het wereldwijd bekende cosmeticamerk RevitaLash heeft naast een wetenschappelijk ontwikkeld wimperserum nu ook een haarlijn op de markt gebracht, genaamd ReGenesis. Deze haarlijn bestaat uit een Detox Hair & Scalp haarmasker voor een diepe verzorging en een Micro Targeting Spray en een Fast Absorbing Foam die het haar beschermt tegen broosheid en haarbreuk. De ReGenesis producten stimuleren de vochtbalans, textuur en glans van je haar, waardoor je haar er weer gezond en dikker uitziet!

 

Bekijk hier alle ReGenesis producten

Image of two models posing, looking directly at the camera. Photo of models displaying eyelashes and eyebrows

Bij inschrijving gaat u akkoord met onze privacy policy en voorwaarden